Boshqariladigan qishloq xo'jaligining kelajagi
Dehqonchilik har doim tavakkal biznes turi bo‘lib kelgan. So‘nggi yillarda bir necha bir-biriga bog'liq bo‘lgan inqirozlar oziq-ovqatni mahalliy darajada yetishtirish qanchalik muhimligini anglab yetishga yordam berdi. Mamlakatlar oziq-ovqat xavfsizligini oshirish uchun boshqariladigan muhitda oziq-ovqat yetishtirishi kerak.
Oziq-ovqat xavfsizligiga oid tashvishlarning ortib borishi sababli tijorat issiqxona loyihalari kengaymoqda.
Tijorat issiqxonasidagi hosildorlik ochiq dalaga qaraganda 8-10 baravar yuqori. Gollandiyalik pomidor yetishtiruvchining hosildorligi 50 kg/m2 gacha yetishi mumkin. Yetishtiruvchilar yil davomida ekinlar yetishtirib, suv va o'g'itlarni 40% gacha tejaydi. Issiqxona mahalliy yangi oziq-ovqat mahsulotlarini barqaror tarzda yetkazib beradi.
Issiqxona barqaror foydani yuqori hosildorlik bilan ta'minlab, operatsion xarajatlarni past darajada saqlaydi. 1 Kilo uchun narxning uchdan biri energiyaga to`g`ri keladi, qayta tiklanuvchi energiya, CO2 va atrofdagi fabrikalardan olinadigan issiqlik hosildorlikni oshirishi va mahsulotni ekologik toza yetishtirishga yordam beradi.
Yuqori texnologiyali issiqxonalarga sarmoya kiritish uzoq muddatli natijalarni yaxshilash imkoniyatidir.